Archeologische vakantie Italië

Archeologische rondreis Italië

Vertrekdata

Datum: In overleg
Aantal deelnemers: In overleg
Prijs: Op aanvraag

Informatie


Is een zonvakantie niks voor jou? Ga je liever op pad om cultuur te snuiven wanneer je op vakantie bent? Dan biedt Archeologiereizen.nl de perfecte reis voor jou! Ga mee op de archeologische rondreis Italië en ontdek de mooiste archeologische locaties in Latium en Etrurië! Tijdens deze 11-daagse archeologische vakantie bezoek je onder andere de tempel van Jupiter Anxur in Terracina onder leiding van een archeoloog en PhD’er, de necropolis in Cerveteri en het niet-publiekelijk toegankelijke Satricum. Daarnaast worden de musea tijdens de rondreis Italië natuurlijk niet vergeten om zo de indrukwekkende archeologische vondsten van deze locaties te bewonderen. Je eindigt met een workshop pasta maken en proeft de lekkerste Italiaanse wijnen! Bekijk hieronder het geweldige dagprogramma.

Realistische reconstructies van het verleden:
Tijdens onze archeologiereizen vertellen wij geen ‘sprookjesverhalen’, maar geven we jou een realistische reconstructie van het verleden. Daarnaast behandelen wij ook de problemen en onzekerheden die deze reconstructies met zich meebrengen, zodat jij er niet alleen iets van leert, maar ook daadwerkelijk over na gaat denken. ‘s Avonds wordt er (in principe) gezamenlijk gedineerd in de lokale Italiaanse restaurantjes en kan je jezelf ook nog eens ontwikkelen tot Italiaanse fijnproever! Bij het diner is er altijd tijd voor een archeologische discussie, maar natuurlijk ook voor andere onderwerpen.

Dagprogramma


Dag 1: Amsterdam- Rome/Nettuno

Vandaag begint jouw archeologische vakantie. We verzamelen op vliegveld Schiphol en vanaf daar vlieg je samen met je reisgenoten en reisleider van Amsterdam naar Rome. Vervolgens zal je je met privé-vervoer verplaatsen naar het mooie Nettuno. In Nettuno verblijf je meerdere dagen in een hotel in het gezellige centrum van de stad. ’s Avonds volgt een gezamenlijk diner aan het water aangeboden door Archeologiereizen.nl, waar wij de opzet van de archeologische vakantie zullen bespreken en je nader kennis kunt maken met de andere deelnemers aan de rondreis Italië.


Dag 2: Valvisciolo, Norba en Cori
’s Ochtends begin je de rondreis Italië met een bezoek aan het klooster van Valvisciolo, opgericht in 1145. We zullen het hier niet alleen hebben over het klooster, maar ook over de oude nederzetting ‘Caracupa Valvisciolo’ die een belangrijke rol zou hebben gespeeld tijdens de Late IJzertijd en de Archaïsche periode. Hierna rijden we een kort stukje naar de Acropolis van Norba, waar reisleider Laurens de archeologische site door de tijd heen zal belichten en je gaat vertellen over de prominente positie van koloniën in de invloeds- en veroveringsstrategieën van de Romeinen. Je krijgt hier onder andere verdedigingswerken en archeologische resten van tempels te zien. Let vooral ook op het adembenemende uitzicht. Daarna is het tijd voor een lunch in het plaatsje Cori. Na de lunch bezoek je de tempel van Castor en Pollux en de tempel van Hercules. Vervolgens zullen wij weer terugrijden naar het hotel in Nettuno, om ’s avonds gezamenlijk te dineren in één van de authentieke lokale restaurantjes en het mooie begin van jouw archeologische vakantie in Italië te bespreken.


Dag 3: Satricum en Anzio
Na lekker te hebben ontbeten, bezoek je het niet-publiekelijk toegankelijke Satricum. Als we geluk hebben worden we hier rondgeleid door hoogleraar Marijke Gnade van de Universiteit van Amsterdam, die hier al sinds 1991 actief is als opgravingsleider. Je bezoekt onder andere de tempel van Mater Matuta en het bijbehorende archeologische museum. Als we de geschiedenis en reconstructies van de site hebben besproken, zullen we gaan lunchen in het kustplaatsje Anzio. Na de lunch begeef je je naar de ruïnes van de villa van de Romeinse keizer Nero. Hier zal Laurens de site behandelen en haar link met Nero’s paleizen in Rome toelichten. ’s Avonds volgt weer een (gezamenlijk) diner en is het mogelijk om de derde dag van deze archeologische vakantie tot in de details te bespreken.


Dag 4: Terracina
Deze dag bezoek je één locatie, het indrukwekkende Terracina welteverstaan! Dit stadje heeft gedurende lange tijd als de tweede haven van Rome gefunctioneerd na het bekende Ostia. In Terracina bezoek je samen met lokale archeoloog en PhD’er Andrea di Rosa de tempel van Jupiter Anxur, het Forum van Aemilius, verscheidene Romeinse poorten, het museum Civico Pio Capponi en archeologische resten die zich verstopt tussen hedendaagse bouwwerken bevinden. Het uitzicht vanaf het heiligdom van Jupiter Anxur wil je absoluut niet missen! ’s Avonds wordt er samen met Andrea gedineerd in één van de lokale restaurantjes in Terracina en daarna terug gereden naar het hotel in Nettuno.


Dag 5: Signia en Praeneste
Je gaat de ‘Romeinse’ steden Signia en Praeneste bezoeken, én het welbekende Nijlmozaïek bekijken. Supervet! In Signia bezoek je de resten van de tempel van Juno Moneta, de Porta Foca (poort van de oude vestigingsmuur) en indien mogelijk het nymphaeum en archeologisch museum. Hier zal Laurens je vertellen over de vroegere Romeinse kolonie, de onzekerheden in haar reconstructie(s) en haar vroegere invloed op de omgeving. Na de lunch rijden we door naar het heiligdom van Fortuna Primigenia en het archeologisch museum in Praeneste, waar we onder andere het Nijlmozaïek zullen bezichtigen. Dit mozaïek is qua vondsten één van de hoogtepunten van de archeologische rondreis Italië. De dag eindigt uiteraard met een diner, die altijd zowel gezamenlijk als individueel plaats mag vinden.Dag 6: Sabaudia en San Felipe Circeo

Dag 6 alweer! De tijd gaat snel als je plezier hebt in het lezen van deze reis hé? Kan je net zo goed hier de archeologiereis Italië boeken ;).
Back to business. Vandaag bezoek je de villa van Domitianus in Sabaudia. Hier wordt je rondgeleid door een plaatselijke gids die je over alle ins en outs van de villa zal vertellen. Vervolgens rijden wij na een stevige lunch op het strand van Sabaudia door naar San Felipe Circeo. Hier krijg je een privé rondleiding op het terrein van de Villa dei Quattro Venti, ‘villa van de vier winden’. Als we geluk hebben liggen de resten van de amforen die hier in 2017 lagen nog steeds op deze locatie. ’s Avonds volgt het diner waarbij we genoeg tijd overhouden voor iedereen om zijn spullen in te pakken om de volgende dag naar ons nieuwe hotel te gaan.


Dag 7: Albano Laziale
Vandaag ga je naar het plaatsje Albano Laziale, waar je tot dag 9 zal verblijven. Dit plaatsje is ontstaan als militair fort in opdracht van Keizer Septimius Severus. Vandaag, dag 7, ga je drie archeologische sites bezoeken. ’s Ochtends bezoek je het Amfitheater van Severiano, gebouwd tijdens de keizerlijke periode van Septimius Severus. Hier zal Laurens je niet alleen vertellen over de archeologie van de site, maar ook over het belang van conservering en het publiekelijk aantrekkelijk maken van archeologisch erfgoed. Vervolgens zal je de ruïnes van de kleinere Baths of Caracalla bekijken (niet te verwarren met die in Rome). Na de lunch krijg je een rondleiding bij de villa van Pompeo Magno. ’s Avonds volgt het diner met eventueel een avondwandeling door Albano Laziale langs de Porta Pretoria en de tombe van Orazi en Curiazi.


Dag 8: Albano Laziale
Je hebt vandaag een rustig dagje. ’s Ochtends bezoek je het museum in Albano Laziale waar vele vondsten van de nabij gelegen sites tentoon worden gesteld. Reisleider Laurens zal hier van te voren tijdens het ontbijt meer over vertellen. Na het museumbezoek is iedereen de rest van de dag vrij om te gaan en staan waar hij wil. Bezoek bijvoorbeeld de pauselijke zomer residentie of maak een stevige wandeling rondom het Albano meer! De volgende dag vertrek je naar een hotel in de eeuwige stad: Rome.


Dag 9: Rome en Cerveteri
Deze dag is één van de hoogtepunten van jouw archeologische vakantie. Je bezoekt de Necropoli della Banditaccia in Cerveteri en natuurlijk het bijbehorende museum. Deze necropolis herbergt tientallen indrukwekkende tombes afkomstig uit de Etruskische periode. Vele van deze tombes bestonden uit meerdere kamers en moesten een representatie voorstellen van Etruskische woningen. Je vindt hier onder andere het Graf van Reliëfs dat is versierd met, zoals de titel al aangeeft, gekleurde reliëfs die objecten uit het toenmalige dagelijkse leven representeren. Na een heerlijke lokale lunch bezoek je het archeologisch museum in Cerveteri waar goed te zien is hoe de inhoud van de Etruskische graven eruit zag. Hierna rijden we naar ons nieuwe hotel in Rome. ’s Avonds is er de mogelijkheid om individueel of gezamenlijk een stadswandeling door Rome te maken.


Dag 10: Rome, pasta en Italiaanse wijnen
Deze dag is anders de rest. Vanaf vandaag geen auto meer, maar lekker met het openbaar vervoer en de benenwagen. Jij mag samen met de andere deelnemers kiezen welke archeologische site we ’s ochtends gaan bezoeken. Tof! Reisleider Laurens zal je dan van te voren meer vertellen over de locatie die jullie hebben gekozen. Vervolgens wordt de gekozen archeologische site uiteraard bezocht. Aan het eind van de middag krijg je een workshop pasta maken, maak je je eigen diner en proef je op locatie de beste Italiaanse wijnen. ’s Avonds bespreken we het resultaat van de archeologische rondreis Italië en proosten we nog een keer op deze geweldige archeologische vakantie! De rest van de avond mag je vrij invullen tot laat in de nacht, zolang je maar op tijd je bed uit bent om het vliegtuig te halen.


Dag 11: Rome- Amsterdam
Helaas, de laatste dag alweer van jouw onvergetelijke archeologiereis. Je wordt vandaag bij het hotel opgepikt en samen met je reisleider en mede-deelnemers afgezet bij het vliegveld in Rome, om vanuit daar weer naar Amsterdam te vliegen. Na aankomst in Amsterdam mag je weer met eigen vervoer huiswaarts keren, om met een voldaan gevoel terug te denken aan deze geweldige archeologische vakantie.
Je wilt deze geweldige reis toch niet missen? BOEK NU
Programmawijzigingen voorbehouden.

Inbegrepen


Inbegrepen:

– Retourvlucht Amsterdam-Rome
– Luchthavenbelasting Schiphol
– Brandstoftoeslag
– Vervoer in Italië per privé-autobus en 1 dag OV
– Diner op de eerste en één na laatste dag
– Logies en ontbijt in nette hotels
– Indeling op een tweepersoons kamer
– Entree tot alle archeologische sites en musea
– Workshop pasta maken
– (Engelstalige) licensed tourguides en academici op vele locaties
– Begeleiding van een afgestudeerde Nederlandstalige archeoloog
– Een geweldige archeologiereis

Bijkomende kosten:

– Boekingskosten 25,- euro
– Bijdrage reisgarantiefonds GGTO 15,- euro per boeking

Niet inbegrepen:

– Reis- en annuleringsverzekering
– Lunch en overige diners + drankjes
– Toeslag éénpersoonskamer (575,- euro, alleen indien voorradig)
– Fooien
– Uitgaven van persoonlijke aard

Aandachtspunten

Persoonlijke conditie:
Aangezien er tijdens de archeologiereis Italië soms op ruige oppervlakken wordt gelopen, willen wij je vragen om je eigen conditie goed in acht te nemen. Het is belangrijk dat je meerdere kilometers kunt lopen, zonder veel hinder te ondervinden van fysieke problemen. Goede wandelschoenen zijn dus ook uiterst belangrijk.
Aanbetaling:
Aanbetalingen voor de archeologiereis Italië moeten binnen twee weken na de boeking voldaan zijn. Dit bedraagt de gemiddelde vliegticketprijs plus 25 procent van het restant van de reissom met een minimum van 800 euro per persoon. Pas wanneer de aanbetaling binnen is, is jouw boeking definitief.
Reis- en/of annuleringsverzekering:
Acheologiereizen.nl wil dat iedereen veilig op vakantie gaat. Het hebben van een reisverzekering is daarom verplicht voor de archeologiereis Italië. We raden een annuleringsverzekering aan, maar dit is niet verplicht. Het is aan jezelf of je het risico wilt lopen bij een annulering. Archeologiereizen.nl kan een reis- en/of annuleringsverzekering voor jou regelen. We werken hiervoor samen met Europeesche Verzekeringen. Wil je graag dat wij een reisverzekering voor jou afsluiten, dan kan je dit op het inschrijfformulier aanvinken. Sluit je liever zelf een verzekering bij Europeesche Verzekeringen af, klik dan hier voor de pagina van ons moederbedrijf Fotografie-reizen.nl over reis- en annuleringsverzekeringen.
Let op: Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen moet je een annuleringsverzekering binnen 1 of 2 weken na de boeking afgesloten hebben, anders is dit niet meer mogelijk.
Vliegtickets:
Archeologiereizen.nl boekt vliegtickets in een bepaalde klasse. Vliegmaatschappijen hebben vaak een beperkt aantal stoelen beschikbaar in zo’n klasse. Zijn de stoelen niet meer beschikbaar, dan moet Archeologiereizen.nl stoelen in een andere, duurdere klasse inkopen. Hoe dichter op de vertrekdatum van de reis, hoe groter de kans dat dit het geval is. Het prijsverschil berekenen wij door aan onze klanten, uiteraard altijd in overleg met de klant zelf.
Bagage:
Ruimbagage: ± 20kg
Handbagage: ± 7kg
(Gewicht afhankelijk van de vervoerder).
We reizen tijdens de archeologische rondreis Italië in een 9-persoons busje waarvan de bagageruimte beperkt is. Daarom vragen we jou je bagage mee te nemen in een flexibele tas en niet in een hardschalen koffer! Ook verzoeken we je om niet te veel spullen mee te nemen.

Vertrekdata

Datum: In overleg
Aantal deelnemers: In overleg
Prijs: Op aanvraag

Speciaal voor jou!

- Ga op reis met een afgestudeerd archeoloog

- Doe kennis op over oude beschavingen

- Bezoek de mooiste archeologische bestemmingen

- Wissel informatie uit met gelijkgestemden